Praktijkondersteuners
Praktijkondersteuners
- Tineke van der Venne en Priscilla Hafner zijn werkzaam als praktijkondersteuner somatiek.
Een belangrijke taak is het begeleiden van patiënten met chronische ziekten zoals suikerziekte, longziekten (copd en astma) en hart-vaatziekten.
Een groot deel van de taken bestaat uit preventieve zorg, voorlichting en begeleiding geven in het veranderen van leefstijl. Voorbeelden zijn stoppen met roken, meer bewegen, gezonder eten en gewichtsverlies. Daarnaast geven ze voorlichting in het juist inhaleren van longmedicatie.
Voor de ouderen hebben ze specifieke aandacht. Eventueel gaan ze op huisbezoek en hebben ze overleg met andere professionals die bij de zorg betrokken zijn. Er vindt dagelijks overleg plaats met de huisartsen over behandeling en beleid. - Priscilla Hafner is tevens werkzaam als praktijkondersteuner ouderenzorg. Zij legt huisbezoeken af bij de kwetsbare oudere patiënt en biedt zo ondersteuning om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen.
- Dunja Zimmermann is werkzaam in de praktijk als praktijkondersteuner GGZ.
De praktijkondersteuner voor geestelijke gezondheidszorg (POH GGZ) is gespecialiseerd in de geestelijke gezondheidszorg en heeft een speciaal daarop gerichte opleiding gevolgd. De POH GGZ heeft veel kennis en ervaring opgedaan op het gebied van psychische klachten en psychiatrische problemen.
Voor allerlei mentale en psychische klachten kunt u haar terecht. U kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan somberheid, angst, stress, rouw enz. De huisarts verwijst u in overleg door naar haar. U kunt de huisarts ook zelf om een verwijzing vragen.
De praktijkondersteuner kan u helpen uw problemen helder te krijgen, geeft voorlichting over klachten, oorzaken en mogelijke oplossingen. Zij kan u ook begeleiden of een kortdurende behandeling bieden. Lukt dat niet, dan denkt zij met u mee over een mogelijke verwijzing. Er kan tevens nazorg worden geboden na een behandeling in de specialistische GGZ.
De POH GGZ heeft geheimhoudingsplicht. Verder werkt de POH GGZ samen met andere hulp- en zorgverleners in de gemeente en verdere omgeving. Indien gewenst kan de POH-GGZ, met uw toestemming, een rol spelen bij een doorverwijzing. De zorg voor de POH GGZ wordt volledig uit de basiszorg betaald. er zit geen eigen risico aan.
Er vindt altijd overleg plaats met de huisartsen over behandeling en beleid.
Spreekuur ondersteuner huisarts (SOH)
- Karin van Eldijk heeft de opleiding tot SOH afgerond. Karin ziet kleine kwaaltjes zoals enkel/pols/vinger/teen problemen, wonden, keel/verkoudheid klachten, insectenbeten en allergische reacties. Ter ontlasting van de huisarts kan de assistente dit inplannen bij Karin. De consulten worden altijd nabesproken met de huisarts, bij twijfel vindt er direct overleg met de huisarts. Deze spreekuren vinden plaats op dinsdag en donderdag tussen 13.30 en 14.30 uur.